hozzávalók:
250 gramm toor dal (vörös apószemű lencse)
1 egész fahéj
1 teáskanál kurkuma
165 ml kókusztej
3 teáskanál olaj
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 hüvelykujjnyi gyömbér (csak mossuk meg jól, nem kell megpucolni!)
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál rómaikömény
1 teáskanál koriandermag
2 teáskanál mustármag
2 db paradicsom
víz
elkészítés:
1. A lencsét jó alaposan megmossuk. Egy edénybe körülbelül 1.2 liter vizet engedünk, beletesszük a megmosott lencsét, a fahéjat és a kurkumát. Felforraljuk.
2. Ha felforrt a víz, takarékra vesszük a gázt és jöhet a kókusztej illetve a só. Ekkor már nem szabad zubognia mert összerántja a kókusztejet. Így közepes lángon körülbelül 15 percig főzzük.
3. Mindeközben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát. Mikor a hagyma kezd üveges lenni rápasszírozzuk a fokhagymákat, hozzáadjuk a gyömbérdarabot és kb. 3 percig rotyogtatjuk sűrű kevergetés közepette.
4. Belekeverjük a többi fűszert, aztán hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomokat. Mikor a paradicsomok teljesen szétfőttek az elkészült szószt a lencséhez öntjük és még pár percig főzzük.
Kenyérrel vagy rizzsel fogyasztjuk.